1. Qwiek support
  2. Qwiek.up
  3. Inzetmogelijkheden en inspiratie

Wat is de Sensualiteit Interventie voor de Qwiek.up?

In dit artikel lees je meer over onze Sensualiteit Interventie en de reden waarom we deze ontwikkeld hebben.

Ook bewoners in zorginstellingen hebben seksuele en intieme behoeften. Op dit gevoelige thema voor zowel cliënten als zorginstellingen, bieden we nu een oplossing met de Qwiek.up Sensualiteit Interventie.

Deze biedt uitkomst bij psychogeriatrische cliënten, als ook somatische of revalidatie cliënten binnen de ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Doordat de Qwiek.up mobiel inzetbaar is, is deze ideaal in te zetten binnen de privéomgeving van de cliënt.

De Sensualiteit Interventie is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaand seksuologe/ GZ-psycholoog Ingrid van Kempen en voor introductie in onze webshop uitvoerig getest binnen diverse zorghuizen in Nederland.

Aandacht voor het thema

De behoefte die ouderen en mensen met een beperking hebben aan seksualiteit en intimiteit wordt onvoldoende erkend. Ook zijn de omstandigheden om uiting te geven aan deze behoefte in zorginstellingen verre van ideaal. En weet de omgeving van de cliënt vaak niet hoe ze er op een passende manier mee moeten omgaan.

Uiteindelijk leidt dit ertoe dat maar liefst 75% van de medewerkers in de verpleegzorg geconfronteerd wordt met seksueel grensoverschrijdend gedrag van cliënten. Zowel vrouwelijke als mannelijke zorgverleners krijgen te maken met met seksueel getinte opmerkingen of ongewenste aanrakingen.

Kortom: seksualiteit en intimiteit is een thema in veel zorginstellingen. Een thema dat vaak echter onbesproken blijft, en daarmee een taboe is. Met verstrekkende gevolgen voor cliënten, zorgverleners en de familie van de cliënten. Reden voor Qwiek om een Sensualiteit Interventie te ontwikkelen, gericht op ouderen en mensen met een beperking.

Ontwikkeld voor specifieke doelgroep

De Sensualiteit Interventie is speciaal ontwikkeld met het oog op de wensen en behoeften van mensen met dementie of een beperking. Doordat de Qwiek.up mobiel inzetbaar is, kan de Sensualiteit Interventie worden ingezet binnen de privéomgeving van de cliënt. Zo kan de gewenste seksuele prikkel via de sensualiteitsmodules worden gegeven, zonder de omgeving erbij te betrekken.

De sensualiteitsmodules zijn met veel zorg en aandacht samengesteld. Bij het selecteren van de juiste erotische beelden is rekening gehouden met het advies vanuit de seksuologe. Daardoor bieden de modules voldoende prikkels voor de specifieke doelgroep en bevat elke module een andere variatie.

Sensualiteit interventie
Waardige en gerichte interventie

Om de privacy van zowel cliënten als zorgverleners te waarborgen, begint elke module met een neutraal startscherm en eindigt de module met rustgevende natuurbeelden. Hierdoor kan de cliënt tot rust komen en kan de zorgverlener de kamer betreden en de zorg voortzetten, zonder geconfronteerd te worden met de erotische beelden.

De Sensualiteit Interventie omvat in totaal elf modules met erotische content die via de Qwiek.up kunnen worden bekeken. Een instructiemodule, een casusbeschrijving die in het multidisciplinair overleg kan worden besproken, een handboek en twee kijkboeken om geschikte modules te selecteren, helpen zorgspecialisten, zorgverleners en familie om deze interventie waardig en gericht in te zetten.


Meer informatie over de Sensualiteit Interventie lees je in onze webshop. Hier kun je de interventie ook bestellen.