In dit artikel leggen we uit hoe je de Qwiek.up kunt inzetten tijdens de ADL en delen wij een aantal handige documenten die hierbij kunnen helpen.
Onbegrepen gedrag bij dementie is een veelvoorkomend probleem. Een probleem dat veel impact heeft. Allereerst natuurlijk op de kwaliteit van leven van de mensen die aan dementie lijden. Maar ook op de kwaliteit van zorg die zorgverleners hen kunnen bieden. Met name tijdens die momenten die voor iedereen zo gewoon lijken, de zogenaamde Algemene Dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Mensen met dementie vertonen dan vaak onbegrepen gedrag zoals onrust, apathie of agressief gedrag.
Om dit gedrag te voorkomen of tot een minimum te beperken, wordt de Qwiek.up succesvol ingezet. Observaties in de praktijk en diverse onderzoeken laten zeer positieve resultaten op dit gebied zien.
Handreiking om goed gebruik van de Qwiek.up tijdens ADL te stimuleren
Om het gewenste resultaat te bereiken is een ‘Goed gebruik’ van de Qwiek.up essentieel. Om zorgmedewerkers hierbij te helpen, zijn onderstaande materialen ontwikkeld binnen het onderzoek ‘Goed Gebruik Qwiek.up tijdens ADL’.
Via deze link kun je deze materialen downloaden en in je eigen zorginstelling gebruiken.
- Handreiking goed gebruik van de Qwiek.up tijdens onbegrepen gedrag bij ADL
Deze handreiking leidt je op een toegankelijke manier door de vijf stappen om de Qwiek.up succesvol in te zetten bij onbegrepen gedrag tijdens ADL. Zodat jullie dit gedrag bij bewoners met dementie in de toekomst kunnen verminderen of zelfs kunnen voorkomen. - Goed gebruik tips
Deze tips zijn geformuleerd op basis van gesprekken met ervaringsdeskundige zorgmedewerkers in diverse verpleeghuizen. Zij gebruiken de Qwiek.up tijdens ADL. Deze tips helpen je bij de invoering van de handreiking Goed Gebruik Qwiek.up bij onbegrepen gedrag tijdens ADL-zorg. - Goed gebruik kaart Qwiek.up ADL
Deze kaart biedt je de mogelijkheid om gemakkelijk en toegankelijk te noteren hoe je de Qwiek.up inzet bij onbegrepen gedrag bij ADL. Zodat je collega’s en de familie van de betreffende bewoner weten hoe de Qwiek.up het beste gebruikt kan worden. De kaart is beschikbaar in twee versies: een versie die uitgeprint ingevuld kan worden en een versie die digitaal ingevuld kan worden. - Zakkaartje met Stappenplan
Dit kaartje bewaar je eenvoudig in je broekzak of het borstzakje van je uniform. Het leidt je als het ware in een oogopslag door de vijf stappen om met de Qwiek.up onbegrepen gedrag bij ADL te voorkomen of te verminderen.
Samen ontwikkeld
Bovenstaande middelen zijn vormgegeven door Qwiek en ontwikkeld door docent-onderzoekers en studenten van Zuyd Hogeschool. Dit in nauwe samenwerking met verpleegkundigen en verzorgenden van twee verpleeghuizen: Sevagram, locatie Valkenheim en MeanderGroep Zuid-Limburg, locatie woongroepen Bocholtz. Meer informatie over dit project lees je op de website van Zuyd Hogeschool.
Dit project werd mogelijk gemaakt door ZonMw