1. Qwiek support
  2. Qwiek.snooze
  3. Inzetmogelijkheden en inspiratie

Hoe kun je het slaappatroon bijhouden met het Qwiek.snooze slaapdagboek?

Het Qwiek.snooze slaapdagboek is een waardevolle tool voor zorgverleners om slaappatronen van mensen met dementie bij te houden en factoren te identificeren die mogelijk bijdragen aan slechte slaap.

Stapsgewijze handleiding voor het gebruik van het Qwiek.snooze slaapdagboek

Stap 1: download en print het slaapdagboek

Download het slaapdagboek en print het uit. Zorg ervoor dat je voldoende printjes maakt voor een periode van een aantal weken (voor elke dag 1 printje).

Download het slaapdagboek

Slaapdagboek leadgenerator


Stap 2: introduceer het slaapdagboek op de afdeling

Om consistent gebruik van het slaapdagboek te waarborgen, is het belangrijk dat de nachtdienst en andere collega's betrokken worden bij het invullen ervan. Laat hen zien hoe ze het dagboek kunnen invullen en moedig hen aan om het dagboek ook dagelijks te gebruiken (met name in de beginperiode).


Stap 3: vul het slaapdagboek in

Het slaapdagboek vul je elke dag in. Noteer de datum, het tijdstip waarop de persoon naar bed ging, het tijdstip waarop hij/zij wakker werd en het totale aantal uren dat hij/zij sliep. Voeg eventuele opmerkingen of observaties toe, zoals hoelang het duurde voordat de cliënt in slaap viel of dat hij/zij ‘s nachts wakker werd.


Stap 4: noteer eventueel medicatie-, cafeïne- of alcoholgebruik

Gebruik de selectievakjes in het slaapdagboek om te noteren of de persoon voor het slapengaan medicatie heeft genomen, cafeïne heeft geconsumeerd of alcohol heeft gedronken. Deze factoren kunnen de kwaliteit van de slaap beïnvloeden, het is daarom belangrijk om ze bij te houden.


Stap 5: noteer dagelijkse activiteiten en gewoonten

Om informatie over dagelijkse activiteiten en gewoonten van de persoon bij te houden, beantwoord je de overige vragen in het dagboek over lichamelijke activiteit, voeding en cafeïneconsumptie gedurende de dag. Het dagboek bevat ook de mogelijkheid om eventuele dutjes die overdag worden gedaan, te registreren. 


Zie je na een aantal weken een duidelijk slaappatroon van jouw cliënt? Dan kun je ervoor kiezen om de resultaten op te nemen in het zorgleefplan. Veel succes met het invullen!